Nieuwe opleiding Servicemedewerker Ziekenhuis start in februari

2 jaar geleden Leren

Ziekenhuizen zien patiënten als klant en willen die klant een prettig verblijf bieden. En dus is er behoefte aan breed inzetbare servicemedewerkers. House of Hospitality-partners AMC, OLVG West en Oost en het ROC van Amsterdam geven samen vorm aan een nieuwe (hybride) opleiding. Tijdens de open dag voor belangstellenden, waren de eerste reacties zeer enthousiast.

Brede opleiding Servicemedewerkers Ziekenhuis (BOL en BBL)

Waar leer je gastvrije ontvangst beter dan in een hotel?

Er zijn de komende jaren in de metropoolregio Amsterdam meer dan 25.000 banen in de brede hospitalitysector op niveau 2 beschikbaar. Hoe zorg je ervoor dat studenten kiezen voor jouw opleiding en voor jouw bedrijf om te werken? Door je opleiding aan te passen aan de tijd, door samen op te leiden en door gebruik te maken van partners in andere sectoren. Al die aspecten zitten in de nieuwe opleiding Servicemedewerker Ziekenhuis van het ROC van Amsterdam, het AMC en het OLVG West en Oost.  

Minder mensen aan het bed

‘Nu heb je in het ziekenhuis vaak verschillende mensen voor verschillende ondersteunende taken’, zegt opleider en coördinator Marcel de Jong. ‘Iemand die als gastvrouw optreedt, iemand die de medicijnafgifte regelt, iemand die maaltijden rondbrengt, iemand die schoonmaakt. Maar de ziekenhuizen willen, net als de hotels, een plezierig verblijf en minder verschillende mensen aan het bed. Al die petten worden daarom in de nieuwe opleiding in één functie samengevoegd.’

Stuk interessanter

Maaltijden serveren, de omgeving van de klant schoon en op orde houden, klanten helpen op niet-medisch gebied, maar ook het doen van voorraadbeheer en het creëren van een veilige werkomgeving, het behoort allemaal tot de taak van een servicemedewerker ziekenhuis. Facilitair is dus niet meer genoeg. De term dekt de lading niet meer. En de opleiding wordt ondertussen een stuk interessanter. ‘De nieuwe servicemedewerkers zijn straks opgeleid om de omgeving van een ziekenhuisafdeling behoorlijk te ontzorgen. Meer variatie en ook meer verantwoordelijkheid.’

Les bij partners

De opleiding heeft veel elementen uit het onderwijsconcept van House of Hospitality. Er wordt lesgegeven op de werkplek, maar delen van de opleiding zullen ook buiten het ziekenhuis plaatsvinden, bij andere partners in de vorm van bijvoorbeeld workshops. ‘Waar kun je een gastvrije ontvangst nou beter leren dan in een hotel’, zegt Marcel. ‘En waar kun je nou beter voedingsleer geven dan in de praktijkkeuken van een restaurant? Onze studenten gaan straks workshops volgen op die locaties en les krijgen van enthousiaste praktijkdocenten. We gaan ook externe leveranciers inhuren. Mensen die iets kunnen vertellen over HACCP. En we gaan op bezoek bij Sligro, de groothandel van de ziekenhuizen. Studenten krijgen alle facetten van het vak te zien. Ze worden cross sectoraal opgeleid, waarmee hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.’

Open dag

De opleiding werd afgelopen 23 november, tijdens de open dag van het ROC van Amsterdam, voor het eerst gepresenteerd. ‘Enthousiaste reacties’, volgens Marcel. ‘Ik werd al gebeld door een vader die zei: mijn dochter moet echt die opleiding gaan doen.’ In januari krijgen geïnteresseerde studenten over de opleiding een presentatie en een rondleiding bij één van de partners.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief